Wij verwijzen naar eerdere circulaires over de sancties tegen Rusland als reactie op het conflict in Oekraïne, beschikbaar op de website van NNPC.
Onlangs is een schip dat lading vervoerde van Sint-Petersburg naar de VS door de Duitse autoriteiten vastgehouden in de haven van Rostock, Duitsland. Het schip was onderweg gedevieerd naar Rostock om reparaties uit te voeren en werd vervolgens gearresteerd omdat de lading zou zijn gesanctioneerd.
Hoewel de eigenaren bezwaar hebben gemaakt benadrukt dit incident het belang om zorgvuldig na te gaan of het vervoer van lading niet is gesanctioneerd en dat de partijen die zijn betrokken bij de verscheping niet staan vermeld op een sanctielijst.
We verwijzen onze leden naar het meest recente (13e) sanctiepakket dat door de EU-Commissie op 23 februari 2024 werd gepubliceerd en waarbij een nieuwe reeks maatregelen worden geïntroduceerd, met name op het ge bied van drones, en die ook gericht is tegen andere entiteiten en personen in verband met het conflict in Oekraïne.
De belangrijkste punten van het 13e sanctiepakket zijn als volgt:
- Toevoeging van gesanctioneerde partijen: In totaal zijn 194 partijen, waaronder 106 individuen en 88 entiteiten, aan de sanctielijst toegevoegd. Het pakket richt zich met name op het Russische militair-industriële complex, inclusief bedrijven die betrokken zijn bij de productie van raketten, drones, militaire voertuigen en ander wapentuig. Voor de volledige lijst van gesanctioneerde personen en entiteiten kunt u hier klikken.
- Handelsmaatregelen: Het pakket introduceert maatregelen om de verwerving door Rusland van westerse technologieën die cruciaal zijn voor zijn militaire operaties, met name op het gebied van drone-oorlogvoering, te belemmeren. Er zijn exportbeperkingen opgelegd aan 27 Russische bedrijven en bedrijven uit derde landen die banden hebben met het Russische militair-industriële complex. Dit breidt de lijst van cruciale technologieën voor het Russische leger uit, inclusief componenten die worden gebruikt bij de ontwikkeling van drones, zoals elektrische transformatoren, statische omvormers, inductoren en aluminiumcondensatoren.
Naarmate de sanctielijst met elk nieuw pakket langer wordt, raden wij onze leden aan om regelmatig sanctiecontroles uit te voeren op hun zakenpartners en tegenpartijen om de risico’s te beperken.
Voor meer gedetailleerde informatie over het nieuwste sanctiepakket kunt u hier de officiële website van de Europese Commissie bezoeken.
Onze leden kunnen contact opnemen met het NNPC-claimteam via claims@nnpc.nl als ze vragen hebben over EU-sancties of aanverwante zaken.