Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2021/03 Sancties van de Verenigde Staten tegen de Maritieme Autoriteit van Venezuela

Gepubliceerd op 22 februari 2021

Deze circulaire geeft informatie over de recente toevoeging van de Maritieme Autoriteit van Venezuela (Instituto Nacional de los Espacios Acuaticos - ‘INEA’) aan de SDN lijst van de VS. 

Sinds 2017 heeft de VS sancties opgelegd aan bedrijven en personen in Venezuela, vooral met betrekking tot de olie-industrie. De Maritieme Autoriteit van Venezuela (INEA) is hier recent aan toe gevoegd en opgenomen op de sanctielijst (SDN). Reden hiervoor is dat het bedrijf actief zou zijn in de oliesector van Venezuela door steun te verlenen aan de staatsoliemaatschappij, Petróleos de Venezuela SA. Uiteraard rijst daarbij de vraag of bij gebruik van diensten van INEA inbreuk wordt gedaan. De Amerikaanse OFAC heeft ter verduidelijking hiervoor nu General License 30A afgegeven waarin dit nader wordt toegelicht:

  • Al voordat INEA op de SDN-lijst werd geplaatst, was zij reeds aangewezen als entiteit van de 'regering van Venezuela' onder EO 13884. Op grond hiervan was het al voor Amerikaanse partijen verboden zonder vergunning te handelen met INEA.
  • De vergunningsplicht geldt alleen voor Amerikaanse personen en bedrijven. Voor niet Amerikaanse partijen geldt dat de activiteiten die op grond van General License 30 A zijn toegestaan, mits op geen andere wijze sprake is van een sanctieovertreding.
  • In General License 30A wordt bepaald dat normale havenkosten, zoals uitgaven voor sleepboten en havengelden in principe zijn toegestaan tenzij verboden op grond van EO 13850.

Wij adviseren leden hier bij reizen van en naar Venezuela rekening mee te houden. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via .

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief