Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2020/37 Update verstekelingen

Gepubliceerd op 24 november 2020

Gedurende de afgelopen twee maanden hebben wij 5 verstekelingenzaken in behandeling genomen, waarbij in totaal 14 verstekelingen vanuit Noord- Spanje en Frankrijk de overtocht probeerden te maken naar het Verenigd Koninkrijk. In meerdere gevallen is de verdenking dat de verstekelingen hulp hebben gekregen in de laadhaven of door middel van vermomming aan boord zijn gekomen en zich hebben verstopt tussen de lading of in de machinekamer van het schip. De aanwezigheid van verstekelingen is een zware belasting voor de bemanning, maar met name in Groot-Brittannië wordt het steeds moeilijker om de verstekelingen van boord te krijgen en moeten er allerlei procedures doorlopen worden. Zelfs indien de verstekelingen van boord kunnen worden gehaald bestaat de kans dat de rederij per verstekeling een boete moet betalen.

Wij adviseren om met name in de havens van Spanje, Frankrijk, België en ook Nederland extra alert te zijn op verstekelingen, met name indien het schip onderweg is naar Groot-Brittannië, en in de gaten te houden wie er aan en van boord gaat. Bijvoorbeeld door middel van het gebruik van bezoekerspassen, waarmee kan worden gecontroleerd dat hetzelfde aantal bezoekers weer van boord is gegaan. Dit is een simpele, maar effectieve manier om te controleren dat bezoekers weer van boord zijn. Tevens adviseren wij voor vertrek altijd een volledige controle uit te voeren. Ook verwijzen wij graag naar onze Loss Prevention guide Stowaways, te downloaden via onze website.

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief