Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2020/24 BIMCO COVID-19 bemanningswisselclausule voor tijdbevrachtings-overeenkomsten 2020

Gepubliceerd op 24 juli 2020

BIMCO heeft een COVID-19 bemanningswisselclausule voor tijdbevrachtingsovereenkomsten 2020 gepubliceerd, als reactie op de buitengewone omstandigheden waarmee scheepseigenaren te maken hebben. Veel bemanningsleden zijn nog altijd als gevolg van de COVID-19 maatregelen aan boord, terwijl hun arbeidscontracten reeds zijn verlopen.

De clausule is bedoeld voor gebruik in tijdbevrachtingsovereenkomsten, waarin vooraf niet bekend is welke landen het schip aan zal doen en wat de mogelijkheden zijn om bemanning te wisselen. De scheepseigenaar krijgt op grond van de clausule de mogelijkheid om onder bepaalde omstandigheden uit te wijken voor bemanningswisselingen.

‘’Hoewel de kosten van bemanningswisselingen onder een tijdbevrachtingsovereenkomstmeestal voor rekening van de eigenaren komen, hebben de buitengewone en ongebruikelijke omstandigheden die door COVID-19 zijn veroorzaakt, ertoe geleid dat sommige eigenaren niet in staat waren om bemanningswisselingen uit te voeren op de handelsroute van het schip. Wanneer de bemanning aan boord is voor een periode die verder gaat dan hun arbeidsovereenkomst, moeten eigenaren de gelegenheid hebben om uit te wijken naar een alternatieve haven, als de bemanning niet kan worden gewisseld in de havens waar het schip in opdracht van bevrachters heen vaart.

De clausule kan worden gedownload van de BIMCO-website via https://www.bimco.org/contracts-and-clauses/bimco-clauses/current/covid-19-crew-change-clause-for-time-charter-parties-2020.

Leden dienen er wel rekening mee te houden dat in bepaalde omstandigheden bij een koersafwijking sprake kan zijn van een ongeoorloofde deviatie in de zin van Artikel 17 lid 4. Bij twijfel adviseren wij u hierover met ons contact op te nemen. Uiteraard zijn wij ook beschikbaar om te adviseren bij het formuleren van uw overeenkomsten of om specifiek advies te geven over een nieuwe bestemming of lading. Onze leden kunnen altijd contact met ons opnemen via .

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief