Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2020/21 Update corona

Gepubliceerd op 23 juni 2020

Wij merken dat de corona maatregelen die momenteel op de zeevaart van toepassing zijn langzaam maar zeker worden versoepeld. Hierover ontvangen wij regelmatig updates vanuit onze correspondenten, waarvan wij hieronder de belangrijkste ontwikkelingen benoemen:

  • In Turkije wordt zee- en luchtverkeer vanuit de overheid weer toegestaan onder voorbehoud dat personen bij aankomst een medische controle ondergaan.
  • In het Caribisch gebied hebben meerdere landen de toegang beperkt voor buitenlandse reizigers uit Europa, China, Zuid-Korea en Iran. Andere landen hanteren nog altijd een verbod op alle internationale reizigers, zoals in Grenada waar toegang uitsluitend is toegestaan na een negatief COVID-19 testresultaat en een gezondheidsverklaring van het ministerie van volksgezondheid.
  • Uit de laatste updates vanuit België blijkt dat immigratiediensten opnieuw visa afgeven voor bemanningsleden uit niet-EU-landen. 
  • Binnen Frankrijk is doorreizen voor bemanningsleden weer toegestaan mits de bemanning beschikt over een visum en een vooraf ingevuld formulier met reden en bestemming van de reis. In Duinkerken en Calais zijn bemanningswisselingen mogelijk. Bemanningsleden hebben echter een bepaald formulier nodig om binnen het land te reizen. In Le Havre, Fos, Martigue, Lavera, Nantes, Rouen en Marseille zijn bemanningswisselingen mogelijk voor alle nationaliteiten. In La Rochelle, Pallice en Bordeaux zijn wisselingen van bemanningsleden toegestaan, maar deze moeten per geval worden goedgekeurd door de havenautoriteiten. 
  • Het laatste bericht vanuit Spanje is dat alle terminals weer open zijn, maar dat op veel plekken extra COVID-19 maatregelingen van toepassing zijn zoals het dragen van maskers. Daarnaast adviseren wij om op voorhand per geval via de agent na te gaan of de lokale autoriteiten akkoord gaan met een bemanningswissel. De vluchten van en naar Spanje zijn sterk gereduceerd en alleen reizigers vanuit het Schengengebied zijn toegestaan. Voor andere reizigers is toegang slechts toegestaan in noodgevallen mits vooraf toestemming is verleend.
  • In Marokko zijn de grenzen nog steeds gesloten. Het internationaal luchtverkeer zal waarschijnlijk vanaf 1 juli hervat worden, echter is dit nog niet bevestigd. Medische behandeling is slechts in urgente gevallen mogelijk, bemanningswissels zijn niet toegestaan.

Uit deze voorbeelden blijkt een duidelijke trend van versoepeling van maatregelen, echter de verschillen per land zijn aanzienlijk. Ons advies luidt om rekening te houden met deze verschillen en vooraf via de agent altijd per haven de specifieke eisen en risico’s op te vragen. Bij eventuele vragen kunt u uiteraard ook contact opnemen met de NNPC.

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief