Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2020/13 Update: Coronavirus - stand van zaken verschillende landen

Gepubliceerd op 17 april 2020

Deze update is een vervolg op onze “2020/10 Update: Coronavirus - Roemenië”, gepubliceerd op de NNPC-website op 1 april 2020.

Het coronavirus heeft er inmiddels voor gezorgd dat vrijwel alle landen in de hele wereld voorzorgsmaatregelen hebben genomen en uiteenlopende beperkingen hebben ingesteld. In veel landen is al het commerciële vliegverkeer niet meer toegestaan. Met name voor het wisselen van de bemanning zal men rekening moeten houden dat dit in zeer beperkte mate mogelijk zal zijn. Leden worden geadviseerd om in nauw contact te blijven met de lokale agent voor wat betreft de geldende restricties.

  1. Spanje: De Spaanse overheid heeft intussen goedkeuring gevraagd om de noodtoestand te verlengen van 12 april naar 26 april. Gezien de huidige ontwikkelingen in Spanje zal dit naar alle waarschijnlijkheid verlengd worden. Vooralsnog blijven alle Spaanse havens open voor reguliere ladingoperaties. Wel zullen alle stuwadoors en andere personen aan boord beschermingsmiddelen dragen en dient men de 1,5 meter regel te respecteren. Mocht één van de bemanningsleden coronaverschijnselen hebben, dan zal hiervan direct melding moeten worden gedaan bij de havenautoriteiten.
  2. Frankrijk: Frankrijk heeft op 13 april bevestigd dat de lock-down verlengd wordt tot en met 11 mei. Van onze Franse correspondent begrijpen wij dat in alle havens de ladingoperaties nog steeds doorgaan. Wel hanteren de stuwadoors strikt gebruik van beschermingsmaterialen en deze materialen zijn beperkt voorhanden. Indien deze niet voorradig zijn, kunnen de ladingoperaties vertraagd worden of mogelijk zelfs niet plaatsvinden. Schepen worden opgeroepen in ieder geval hun eigen beschermingsmaatregelen op orde te hebben en indien mogelijk extra beschermingsmaterialen mee te nemen.
  3. Roemenië: De Roemeense overheid heeft door middel van een verordening de export van landbouwproducten tijdelijk aan banden gelegd. Tot en met 16 mei 2020 is er geen export mogelijk van tarwe, gerst, haver, maïs, rijst, tarwemeel, soja, zonnebloemen, zaadoliën, suiker en overige bakkerij- en banketproducten.
  4. Caribisch gebied (ABC-eilanden, Colombia, Cuba, Panama, Venezuela etc.):
    Onze correspondent Cariconsult International heeft ons voorzien van een uitgebreide update van alle reisbeperkingen in de landen (30+) waarin zij actief zijn. Hier vindt u de update van 7 april 2020.

Voor wat betreft de laatste updates voor specifieke landen en havens raden wij aan om de sites van Bimco en Gac te raadplegen. Uiteraard doen leden er verstandig aan om regelmatig updates te vragen van de betreffende agent.

Voor specifieke vragen kunnen onze leden uiteraard altijd contact met ons opnemen via .

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief