Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2020/10 Update: Coronavirus - Roemenië

Gepubliceerd op 1 april 2020

Deze update is een vervolg op onze “2020/8 Update: CoronavirusCOVID-19”, gepubliceerd op de NNPC-website op 26 maart 2020.

Vandaag is door het Roemeense Ministerie van Transport en het Ministerie van Volksgezondheid een nieuwe verordening uitgevaardigd. Deze verordening geldt voor alle schepen die de Roemeense havens aandoen en hiervoor een loods nodig hebben. Zij zijn verplicht om uitgerust te zijn met de nodige beschermingsmaatregelen. Als blijkt dat die niet beschikbaar zijn, riskeert het schip een quarantaineperiode van 14 dagen, gerekend vanaf de vertrekdatum uit de laatste laadhaven.

Hieronder vindt u de lijst met beschermende uitrusting die volgens de havenautoriteiten aanwezig en beschikbaar moet zijn aan boord:

  • Wegwerphandschoenen;
  • Wegwerp(gezichts)maskers met filter;
  • Beschermende bril;
  • Alcohol, type handwasmiddel;
  • Wegwerpoveralls.

Indien het schip geen wegwerpoveralls aan boord heeft, dan moeten katoenen overalls beschikbaar worden gesteld aan de loodsen, die weggegooid kunnen worden als de loods van boord gaat. Deze laatste vereiste is alleen van toepassing op schepen waarvan de laatste aanloophaven een van de landen is waar de pandemie wijdverbreid is. Er is geen specifieke lijst met landen aan de verordening verbonden, maar op basis van lokaal beschikbare informatie worden de volgende landen aangegeven als zogenaamde “rode zones”: Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Iran.

Ankerplaatsen waar de schepen in quarantaine mogen wachten, zijn de haven van Sulina (voor schepen die vanuit de Zwarte Zee de haven binnenlopen) en 44 NM voor de Donau (voor schepen die door het Bystroye-kanaal varen). Voor de goede orde worden leden, indien hun schip in quarantaine wordt geplaatst, geadviseerd bij hun lokale agent te informeren wat de exacte ankerplaatsen zijn.

Met betrekking tot schepen die nu of in de nabije toekomst Roemeense havens aandoen,  adviseren wij onze leden om de hierboven genoemde noodzakelijke beschermingsmaatregelen te nemen teneinde vertragingen te voorkomen.

Verder raden wij aan om regelmatig updates te vragen aan lokale agenten met betrekking tot de huidige maatregelen in de respectievelijke laad- en loshavens. Bijgewerkte informatie per land is te vinden in de Novel coronavirus sectie op BIMCO.org. Verdere algemene informatie over COVID-19 en de laatste WHO-situatierapporten kunt u hier raadplegen.

We vertrouwen erop u met deze nieuwsbrief voldoende te hebben geïnformeerd. Voor specifieke vragen kunnen onze leden uiteraard altijd contact met ons opnemen via .

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief