Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2020/02 WAVE toegevoegd als goedgekeurd elektronische handelssysteem

Gepubliceerd op 17 januari 2020

De ‘International Group’ van P&I Clubs heeft WAVE (The WAVE Network) toegevoegd aan de lijst van goedgekeurde handelssysteem voor het gebruik van elektronische cognossementen. In 2019 werd Edox Online reeds goedgekeurd (nieuwsbrief 16 juli 2019).

WAVE maakt, net als Edox Online, gebruik van blockchain-technologie zodat zonder een centrale server of register verscheidene gecodeerde supply chain documenten uitgegeven en ondertekend kunnen worden. Het systeem versimpelt de overdracht van elektronische cognossementen. Hiermee is WAVE, naast Edox Online, het tweede goedgekeurde systeem met blockchain-technologie, en het eerste goedgekeurde systeem wat volledig gedecentraliseerd werkt. Hierdoor is geen sprake van een beheerder en is elke verandering in een document voor alle deelnemers zichtbaar. De ‘International Group’ van P&I Clubs heeft WAVE’s juridische documenten en gebruikersvoorwaarden beoordeeld en goedgekeurd.

De uitsluitingen van dekking, bepaald door de ‘International Group’ van P&I Clubs, zijn voor papieren systemen en digitale systemen hetzelfde. Hierbij moet men denken aan het afleveren van het product op een andere plek dan afgesproken in de vervoersovereenkomst, ante gedateerde documenten of het afleveren van lading zonder bijbehorend cognossement. Deze uitsluitingen zijn ook te lezen in artikel 16 van onze verzekeringsvoorwaarden.

Indien u ervaring heeft met deze systemen, nodigen wij u graag uit deze ervaringen met ons te delen.

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief