Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2019/8 LMAA Arbitrage clausules herzien

Gepubliceerd op 28 februari 2019

Naar aanleiding van een aantal recente handelsrechtbankzaken in het Verenigd Koninkrijk waarin de geldigheid van de aanzegging van een arbitrale procedure in het geding was, stelde de LMAA de "LMAA Arbitration Notice Clause" op. Deze clausule is bedoeld om onduidelijkheid weg te nemen over het gebruik van e-mail als middel om arbitrage aan te zeggen. De Club adviseert haar leden het gebruik van de clausule voor hun Charter Parties in overweging te nemen.

Daarnaast heeft de LMAA hun standaard "LMAA Arbitration Clause" herzien. De meest in het oog springende wijziging is de introductie van een vrijwillige "LMAA Intermediate Claims Procedure" (de "ICP") voor geschillen die het Small Claims Procedure bedrag overschrijden maar het bedrag van USD 400.000,- niet te boven gaan. We wijzen leden op het vrijwillige karakter van de ICP. Indien leden de toepasselijkheid van de ICP verplicht willen stellen, dienen zij de laatste alinea van de clausule als volgt te herzien: "(…) and neither the claim nor any counterclaim exceeds the sum of US$400,000 (or such other sum as the parties may agree) the parties may further agree that the arbitration shall be conducted in accordance with the LMAA Intermediate Claims Procedure current at the time when the arbitration proceedings are commenced.".

De volledige tekst van de nieuwe, respectievelijk herziene artikelen is te vinden op de LMAA website: http://www.lmaa.london/terms-incorporation-clause.aspx.

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief