Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2019/5 Piraterij wereldwijd toegenomen in 2018

Gepubliceerd op 22 januari 2019

Een recent rapport van het International Maritime Bureau (IMB) wijst uit dat piraterij en gewapende overvallen op schepen wereldwijd aanzienlijk zijn toegenomen in het afgelopen jaar – van 180 (2017) naar 201 (2018) gerapporteerde incidenten.

De focus is verschoven van de Hoorn van Afrika voor de Somalische kust in de Indische Oceaan, naar de wateren van de Golf van Guinee in de Atlantische Oceaan waar het aantal gevallen van piraterij is verdubbeld in het afgelopen jaar. Statistieken over 2018 tonen aan dat dit gebied verantwoordelijk is voor alle zes kapingen; voor 13 van de 18 schepen waarop het vuur werd geopend; voor 130 van de 141 bemanningsleden die wereldwijd zijn gegijzeld, en voor 78 van de 83 bemanningsleden die zijn ontvoerd.

Leden dienen rekening te houden met het risico dat schepen ook buiten territoriale wateren door piraten worden geënterd. In sommige gevallen zijn bemanningsleden ontvoerd en aan land gebracht.

Het International Maritime Bureau (IMB) heeft voor de belangrijkste risicogebieden de ontwikkelingen in 2018 samengevat:

Nigeria

Scheepseigenaren dienen rekening te houden met het feit dat bewapende criminelen steeds verder de zee opvaren en zich op allerlei type schepen richten. Het risico beperkt zich dus niet, zoals voorheen, tot tankers, supply schepen voor de olie-industrie en vissersschepen, ook bulk carriers, containerschepen en droge ladingschepen zijn doelwit.

Somalië

Hoewel er geen succesvolle kapingen in dit gebied zijn geweest in 2018, blijven internationale marineschepen, ook uit de EU, patrouilleren. Het advies aan kapiteins is om zeer waakzaam te zijn tijdens het varen in deze wateren.

Indonesië

De situatie in dit gebied is verbeterd, grotendeels vanwege de inzet van de Indonesische Maritieme Politie. Desondanks zijn zes bemanningsleden in dit gebied gegijzeld in 2018.

Maleisië

Het grootste aandachtspunt blijft het gebied voor de kust van Sabah in Oost Maleisië waar kapingen en beschietingen zijn gerapporteerd in 2018.

De Filipijnen

Er zijn tien incidenten gerapporteerd in de Filipijnen in 2018. In 2017 waren dat er nog 22. De helft van deze incidenten vond plaats op de ankerplaats in Batangas.

Het IMB heeft een, 24-uur bemande, Piracy Reporting Centre (PRC) dat data verstrekt aan de maritieme industrie en aan overheden. Scheepseigenaren en kapiteins wordt geadviseerd piraterij en pogingen daartoe bij de PRC te melden.

Voor meer informatie verwijzen wij naar het rapport van de IMB op de website van de International Chamber of Commerce (ICC)

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief