Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2018/25 Doorlopende garantie van zeewaardigheid

Gepubliceerd op 12 november 2018

De Club is onlangs betrokken geweest in een aantal zaken waarin de charter party een zogenaamde doorlopende garantie van zeewaardigheid bevatte. Of met andere woorden, de rederij garandeerde dat het schip zeewaardig zou zijn bij aanvang van de reis en zeewaardig zou blijven gedurende de reis. De Club adviseert leden voorzichtig te zijn met deze doorlopende garanties van zeewaardigheid omdat zij, om onderstaande reden, P&I dekking in gevaar kunnen brengen.

Conform artikel 17 is er dekking onder P I mits leden geen overeenkomsten sluiten waarvan de voorwaarden minder gunstig zijn dan de Hague Visby Rules (of de Hamburg Rules). De Hague Visby Rules verplichten de vervoerder (in de meeste gevallen de rederij) om gepaste zorgvuldigheid te betrachten bij het zeewaardig maken van het schip vóór en bij aanvang van de reis. De vervoerder hoeft dus geen absolute garantie tot zeewaardigheid te geven onder de Hague Visby Rules. Een bepaling in het charter dat de rederij wel zo’n verplichting oplegt, zou resulteren in een contractuele aansprakelijkheid waarvoor mogelijk geen P&I dekking bestaat

Leden worden geadviseerd om de potentiele gevolgen van het aangaan van een charter party met doorlopende garantie van zeewaardigheid goed te overwegen en ons te benaderen als hierover vragen of zorgen zijn.

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief