Noord
Nederlandsche
P&I Club

Jaargang 2015 - 19 Nikkelerts vanuit de Filipijnen

Gepubliceerd op 20 juli 2015

Recentelijk heeft een aantal schepen dat nikkelerts had geladen in Surigao, Filippijnen, noodhavens moeten aandoen met slagzij, waarschijnlijk veroorzaakt door het verpappen van de lading. Wat de verpapping heeft veroorzaakt is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het hoge vochtgehalte het gevolg van zware regenval op de lading die onbeschermd op de kade opgeslagen ligt, waarbij vervolgens als gevolg van opwarming door de zon een harde droge buitenlaag ontstaat en de rest van de lading nat blijft. 

Mogelijk zijn leden van plan nikkelerts te laden in Surigao of andere havens in de Filipijnen. Nikkelerts moet vervoerd worden conform SOLAS en de Internationale Maritieme Code voor het vervoer van vaste lading in bulk (International Maritime Solid Bulk Cargoes –IMSBC- Code) waarin het testen en de certificering van lading die kan verpappen beschreven staat – de zgn. ‘Groep A’ gevaren. De certificaten moeten o.a. beschrijven wat de staat van de lading is bij belading, en niet van maanden geleden. De kapitein moet altijd de mogelijkheid hebben om lading te weigeren als er een risico op verpappen is, en om te weigeren te varen met dergelijke lading aan boord.

Mocht u met deze problematiek te maken krijgen dan verzoeken wij u om zo snel mogelijk contact op te nemen met de NNPC. In overleg kunnen wij een lokale correspondent inschakelen om ter plaatse te assisteren. Bij verpappende lading is er gevaar voor de bemanning, is er risico voor het milieu en het schip kan verloren gaan. Daarnaast kan het niet handelen conform de IMSBC Code en/of lokale regelgeving (mits deze niet in strijd is met de vereisten van de IMSBC Code), clubdekking in gevaar brengen.

Verzekeringen voor de zeevaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor de binnenvaart

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor woonboten

Bekijk verzekeringen

Verzekeringen voor pleziervaart

Bekijk verzekeringen

Neem contact op

Wilt u meer weten over één van onze verzekeringen, de risicocheck doen of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

Inschrijven voor de nieuwsbrief